sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Nukketeatteria & Hanen ja Kepan isi

Jo pitemmän aikaa olen ajatellut kirjoittaa tänne meidän sovelletun&omuten yhteisprojektista eli Hannu ja Kerttu nukketeatterista. Me sovelletun porukka siis tehdään nuket ja lavasteet ja omute esittää!

Me aloitettiin tätä projektia muistaakseni jo joskus tammi-helmikuun vaihteessa silleen pikku hiljalleen, varsinaisesti taidettiin alkaa tehdä nukkeja joskus huhti-maaliskuussa? Ja projekti on ollut PITKÄ. Lähes kaikilla meillä on tullu se kyllästymisen vaihe välillä että ei enää oikeesti jaksas jauhaa tätä samaa, mutta ei nyt oikein ollut paljoa vaihtehtoja kun kerran jo aloitettiin.

Me aloitettiin nukkejen tekeminen ihan pohjalta, siis suunnittelusta. Ensin arvottiin kaikille oma hahmo, ja miulle osui ISÄ. Aluksi en oikein tykänny ajatuksesta tehdä isää, koska olin miettinyt jo aiemmin Hannu ja Kerttua ja nukkumattia ja kastekeijua ja muuta, mutta en isää.
Eli ehkä oli hyvä että aloitettiin homma ihan vaan miettimällä värejä ja muotoja ja niin edelleen. Rakennettiin sellaiset versiot nukeista pareittain. Koska meitä on sovelletussa niin paljon ettei jokaiselle olisi riittänyt omaa hahmoa, niin jokaista hahmoa tehdään kaksi nukkea.

Kun raaka versiot oli tehty niin alettiin vasta piirtää ja sitten vasta muotoilemaan päätä.
Tosiaan tämä meidän nuken valmistus prosessi on todella pitkä, niin en ehkä kuitenkaan kehtaa selittää kaikkia työvaiheita, koska muuten tästä tulisi HYVIN pitkä postaus. Siispä vain hieman kuvia ja niistä kerron vähän! :)

Täsä siis miun ensimmäinen versio isistä! Isi on vähän päärynä!

 Nukke aloitettiin tietenkin tekemällä pää. Pää on ollu varmaan se monivaiheisin juttu. Nimittäin ensin piti muotoilla pää savesta tai plastoliinista. Sitten siitä tehtiin kipsimuotti, johon tehtiin paperimassasta se varsinainen pää.

Paperimassa päitä käsiteltiin ihan jonkun aikaa että niistä saatiin mahdollisimman mukavan näköiset. Sitten päästiin vasta oikein kunnolla rakentamaan, vuorossa oli nimittäin nuken tekniikka.
Valtaosa nukeista joita me tehdään, on keppinukkeja. Ainoastaan noidat ovat marionetteja ja Hannu ja Kerttu käsinukkeja. Jotta näitä nukkeja pystyttäisiin helposti liikuttamaan, niin niihin piti tehdä erilaisia niveliä ja keppejä sojottamaan muun muassa takaraivosta.
Yllä olevassa kuvassa näkyy nuken päänsisällä olevaa tekniikkaa, mikä oli välttämätöntä että keppi, joka laitettiin nuken takaraivoon, kestäisi takuuvarmasti aloillaan.

Tässä vaiheessa ollaan jo saatu pään kappaleet yhdistettyä ja pään sisäinen tekniikka valmiiksi!

Tässä ovat vielä pienessä vaiheessa olevat kädet. Ne veisteltiin alunperin materiaalista, jonka nimeä en taaskaan muista. Kerron sen sitten kun muistan sen! Ja päälle tosiaan muutama kerros voimapaperia, sanomalehteä ja liisteriä!

 Tässä suunnitelmia ja ruumiinosia!

Nuken vartalo rakennetaan myös muoviputkesta, jota sahattiin ja sulateltiin ja porattiin ja mitä vielä! Kaikki osat yhdistetään kuminauhalla.
Kaikki nivelet mitä tähän vaiheeseen mennessä on miulle tehty, ovat palloniveliä, eli niitä pystyy nyt pyörittelemään vähän miten sattuu.

Taas on tapahtunut edistystä! Nuken kasvot on nyt alustavasti maalattu ja kädet kiinnitetty. Varsinaisesti olen jo vähän pitemmällä nukessa, mutta en ole vielä saanut uusimpia kuvia koneelle. Tosiaan nukella on nyt kaulassa ja olkapäissä pallonivelet ja kyynärpäissä sarananivelet.

Tässä lähikuvaa isin kasvoista. Viikset ja hiukset/hattu ovat vielä tekeillä, ja niistä ja tulevista vaiheista tulee lisää heti kun saan koneelle kuvia joissa niitä näkyy!

Tällaista siis meillä sovelletussa, näin mm. Miun mielestä nuken tekeminen on ollut sekä puuduttavaa että kivaa, koska olen aina halunnut tehdä itse nuken. Ja nyt olen vieläpä oikeasti innoissani ja jopa ylpeä tuosta isästä, maltan tuskin odottaa että se valmistuu! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti